Nälkä talttuu Tuomaan Markkinoilla — ruokavaliosta riippumatta

Markkinoilta löytyy jos jonkinlaista herkkua myös vegaaneille, kasvissyöjille, raakaruokaintoilijoille ja gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Ravintoloissa voi nauttia palanpainikkeeksi kuumia ja kylmiä juomia, eikä ruokalahjoja ostavankaan tarvitse harmistua suppean tarjonnan vuoksi.

Täysin gluteenitonta ruokaa saa Lempi Helsingin kojulta, jossa on tarjolla viittä erilaista bliniä: kolme on kalaversioita ja kaksi kasvistäytteisiä. Blinien lisäksi tarjolla on gluteenittomia korvapuusteja ja karjalanpiirakoita. Ravintola Grönin jouluisa Puurobaari PUUR tarjoaa kasvissyöjille sopivia makeita ja suolaisia puuroja — myös vegaanit pääsevät kulhollisen ääreen.

Ruokapihan pääravintolat, Kolmon3n ja Soil Wine & Friends, ovat molemmat luvanneet tarjota ruokaa kasvissyöjille. Kolmos3n savustettu tofu saa seurakseen spelttiä ja punajuurta kuusenkerkkäkastikkeella. Jouluburgerin kasvisversiossa sämpylän sisällä on punajuuripihvi. Soilin mausteisesta, bouillabaisse-tyylisestä tomaattilohikeitosta on saatavissa myös vegaaniversio pavuilla.

Ravintola Kaarti puolestaan hellii markkinakansaa kielen vievillä kasviskeitoilla. Perheyritys Levant tarjoaa kasvisruokaa halajaville syyrialais-libanonilaisen herkutteluvaihtoehdon. Falafel- ja meze-annokset saa tarvittaessa vegaanisina ja gluteenittomina. Hampurilaisten ystävien iloksi Markkinoille saapuu Social Food. Jo legendaksi muodostuneen hampurilaistoimijan listalta löytyy kasvishampurilainen.

Kahvilaherkkuja kaipaavien kannattaa suunnata joko Kaffe & Pullan tai Roots Helsingin mökeille. Kaffe & Pulla on perinteinen pullakahvila, joka pitää vegaanit ja luomua suosivat mielessään. Myynnissä on makeita ja suolaisia herkkuja, kuten raakakakkuja ja vegaanisia korvapuusteja, sekä lämpimiä juomia. Kalliossa kotia pitävä vegaanikahvila Roots Helsinki saapuu Tuomaan Markkinoille ihanien raakakakkujensa kera.

Markkinoilla myydään paljon pientuottajien alusta asti valmistamia ruokia, joista moni sopii myös kasvissyöjän ja vegaanin joulupöytään. Kojuista voi poimia kassiinsa hillot, sienisalaatit, jouluomenat, etikkasäilykkeet, mehut, sinapit, valkosipulinkynnet, kurkkusalaatit, leivät, pullat ja kakut. Myyjät yleensä valmistavat tuotteet itse, joten heiltä saa suoraan tietoa niiden valmistuksesta, raaka-aineista ja säilyvyydestä.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavien herkkusuiden kannattaa etsiä ainakin Arctic Chokin ja Gopalan mökit. Arctic Chokin luomusuklaat ovat kaikki gluteenittomia ja säilöntäaineettomia. Gopalan kojulla on käsin valmistettuja kermatoffeita, gluteenittomia nekin. Gluteenittomia leipomuksia halajavan tie vie Makiatan luo, josta löytyy laaja valikoima gluteenittomia kotitekoisia tuorepullia, karjalanpiirakoita, leipiä ja makeita piirakoita. Suonenjokelaisen Saksiniekat-yrittäjän kojulta puolestaan saa siemenleipää gluteenittomana.

Harvinaisia kasvissyöjien herkkuja saa Katri Villan mökistä, josta löytyy vegeversioita ihanista pohjoiskarjalaisista kukoista.

Hyviä herkkuhetkiä kaikille!

Kuva: Jussi Hellsten