Jouluruoka uusiksi – perinteitä kunnioittaen

 

Joulun tunnelmaa voi keittiössä luoda muutenkin kuin kinkun ja lanttulaatikon muodossa. Tuomaan Markkinoiden ravintoloitsijat tarjoilevat talvista ruokaa luovin ratkaisuin, joista voi kukin hakea ideoita omaankin kokkaukseensa.

Toisesta markkinoiden pääravintoloista, Kolmos3sta, löytyy monia talveen sopivia annoksia. Perinteisten lautasellisten lisäksi menussa on villimpiä vaihtoehtoja, kuten jouluburgeri, jossa on hirvipihvi, porsaan savukylkeä ja karpaloketsuppia. Toisessa modernisoidussa talviruoassa on savustettua tofua speltillä ja punajuurella kuusenkerkkäkastikkeessa. Joulupöydän jälkiruoaksi voi inspiraatiota hakea Kolmos3n joulusekamelskasta, josta löytyy tummasuklaamoussea, marinoitua puolukkaa ja karpaloa, piparkakkupaistosta, marenkia ja kinuskikastiketta. Nam!

Puurobaari Puur pistää joulupuuron uusiksi, ja menujen perusteella saattaakin Markkinoilla syödä joulun parhaan puuron. Heidän riisipuurostaan löytyy talviomenaa, kanelia, mantelia ja omenaviinietikalla maustettua kinuskia. Suolaisessa versiossa on spelttipuuroa, kuivattua herkkutattia, kurpitsansiemeniä, maapähkinävoita ja pellavaa.

Perinteisiä jouluruokia voi tuunata pienin elein. Rosollin voi esimerkiksi paahtaa, kuten Keittiömestarin Keitaalla tehdään: uuniperunoiden kera voi valita savulohta ja kylkeen napata hirvimakkaraa ja paahdettua rosollia.

Kylmänä talvipäivänä maistuvat keitot. Ravintola Kaarti myy markkinoilla muun muassa omena-palsternakkakeittoa, hunajalla maustettua lanttukeittoa ja karamellisoitua kurpitsakeittoa. Pulkkamäestä palaavien punaposkien päivää voi piristää myös vohveleilla: Maannoksen suolaisessa vohvelissa on savukalaa, sinapinsiemenillä maustettua kermaviiliä ja pikkelöityä tyrniä. Makeasta versiosta löytyy puolestaan piparkakkutaikinaa, paahdettua omenakompottia, kanelikreemiä ja karamellisoitua kauraa. Jouluisaa jos mikä!

Jopa kaukaisten keittiöiden vakioantimet voi muuntaa joulun tunnelmaan sopiviksi. Lähi-idän ruokaa valmistava Levant maustaa falafelinsa joulumaustein ja asettaa mausteisen kanansa joulunmakuisiin pulliin. Toisaalta taas hyvinkin perinteisiä ruokia voi muokata uuteen uskoon: Roots Helsingin käristys on tehty nyhtökaurasta!

Tervetuloa maistelemaan, nauttimaan ja inspiroitumaan.

Ruokapihoilta löytyvät seuraavat ravintolat:

Brooklyn Cafe

Cafe Regatta

Harjun Makkaratehdas

Kaffe & Pulla

Keittiömestarin Keidas

Kolmon3n

Lempi Helsinki

Levant

Puurobaari PUUR

Ravintola Kaarti

Roots Helsinki

Social Food Street

Soil Wine & Friends

Waffles by Maannos

Kuva: Jussi Hellsten