Kuluta eettisesti myös jouluna

Ottaako joulun kulutusmania aivoon? Tuomaan Markkinoilla voi ostaa eettisiä joululahjoja, joista tulee hyvä mieli sekä saajalle että antajalle.

Suomen Punainen Risti auttaa heikoimmassa asemassa olevia niin Suomessa kuin maailmalla. Punaisen Ristin Tuomaan Markkinoiden mökistä löytyvät joulun aineettomat lahjat, Vaikuttavat lahjat. Vaikuttava lahja on kaunis lahjakortti, eli lahjoitus Punaisen Ristin katastrofirahastoon tai kotimaan toimintaan.

Sansaarin valikoima koostuu kodinsisustustavaroista, asusteista, laukuista ja leluista. Markkinoilta saadut voitot käytetään lastenkotien tukemiseen Nepalissa. Tuotteet ovat reiluja ja kestäviä, ja niiden tekijälle huolehditaan oikeudenmukainen palkka.

Tue kotimaista pienyrittäjää

Merkittävä osa Tuomaan Markkinoiden myyjistä on kotimaista tuotantoa harjoittavia pienyrittäjiä. Useista kojuista löytyy käsinpoimituista marjoista valmistettuja hilloja tai itsetehtyjä koriste-esineitä, joiden tuotto menee suoraan tekijälleen. Monella yrittäjällä on myös virallinen luomusertifikaatti.

Arctic Choc on espoolainen luomusuklaapaja, joka käyttää käsinvalmistetuissa tuotteissaan mahdollisimman laadukkaita raaka-aineita. Kaikki tuotteet ovat gluteenittomia ja säilöntäaineettomia. Myynnissä on käsintehtyjä luomusuklaita, kuten konvehteja ja suklaalevyjä, herkkukoreja, vegaanimakeisia ja maidottomia suklaita.

Luonnon Aarreaitta tarjoaa kotimaisia kuusenpihkasta, tervasta, turpeesta ja mehiläisvahasta tehtyjä luonnontuotteita, kuten shampoota ja saippuaa. Lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu käsintehtyjä kuivaharjoja ja villiyrttejä sekä kuusenkerkkäsiirappia ja luonnon marmeladia.

Ylijäämämateriaaleja tuotteissaan hyödyntää Kalaparkki, joka valmistaa tuotteita kalannahasta. Markkinoilla Kalaparkki myy ainakin lompakoita ja avaimenperiä. Kärdi Kapp puolestaan myy eläinkuviollisia istuintyynyjä, jotka on valmistettu tehtaiden ylijäämänahasta.

Eläintuotannossa eettisyys punnitaan

Talvimyssyjä ja muita lämpöisiä vaatteita ostaessa kannattaa suosia suomenlampaan villaa. Suomenlampaan kasvatus on useimmiten luomua ja langan kuljetuskustannukset ovat pienet; se on siis myös lähituotantoa. Tuomaan Markkinoiden myyjistä suomenlampaita kasvattaa esimerkiksi Rintalan tila, joka  tuottaa 100-prosenttista kotimaista suomenlampaan laatuvillaa. Rintalan tila myös myy niityillä laiduntaneiden lampaiden lihaa.

Muita eettisiä ruokalahjoja saa esimerkiksi Niittylinnun luota. Vihdissä gmo-vapaita niittybroilereita vapaana kasvattava Niittylintu tuo Tuomaan Markkinoille savustettuja joulukukkoja ja savukalkkunaa. Lihansyöjien kannattaa Niittylinnun lisäksi suosia riistaa, jota Tuomaiden Markkinoilla myy esimerkiksi Riistadiileri.

 

Kuva: Maija Astikainen