Laadukas käsityö sekä ruoka ja juoma houkuttelivat joulutorille

Helsinkiläisten jouluperinteeksi vakiintuneelle Helsingin suurimmalle ja vanhimmalle joulutorille saavuttiin tänä vuonna ostamaan etenkin kotimaista käsityötä ja laadukasta artesaaniosaamista. Kuusi käsityöläistä myi tuotteensa loppuun kesken markkinoiden ja aloitti joululomansa aikaistetusti.

– Sekä paikalliset että matkailijat etsivät laatua ja kotimaisia tuotteita. Se on yleinen trendi, joka on vahvistunut vuoden kuluessa. Ero edellisiin vuosiin on selvä, sanoo myyntiään aikaisemmista vuosista kasvattanut joulutorikonkari, puuseppä Anders Eklund.

– Ensimmäisenä tulee kysymys ’onko tämä tehty Suomessa’, sitten perään ’oletko tehnyt tämän itse’. Silminnähden vastauksesta ilahtuen asiakas alkaa valita tuotteita ja kysellä materiaaleista, mikä on luonnonmateriaaleja käyttävälle käsityöläiselle ihan parasta. Se, että teen koristeet itse, vaikuttaa ilman muuta ostopäätökseen, sanoo ensimmäistä kertaa Tuomaan Markkinoilla joulukoristeita ja sisustustuotteita myynyt lappeenrantalainen Minna Hakala.

Joulukaupassa yritysten, myös pienten, vastuullisuus on yhä tärkeämpää ja vaikuttaa suoraan ostopäätökseen.

– Esimerkiksi WWF-yhteistyötuotteitamme, joista menee kolme euroa suoraan arktisen alueen suojelulle, tullaan varta vasten hakemaan, Rasmus Tikkanen Villawoolilta kertoo.

Helsinki on todellinen joulukaupunki

Kolmen viikon ajan Senaatintorilla kuhissut joulutori Tuomaan Markkinat keräsi yhtä paljon kävijöitä kuin viime vuonna, 350 000. Karusellin ohella Ruokapihat houkuttelivat ennätyksellisen paljon ihmisiä nauttimaan sesongin herkuista ja viihtymään glögimukillisten ääreen.

Ensi kertaa Tuomaan Markkinoille tuotu joulusauna sai innostuneen vastaanoton, ja kaikkiaan yli 600 saunojaa 30 eri maasta löylytteli aiemmilta vuosilta Torikortteleista, kaupungintalon sisäpihalta, tutussa puulämmitteisessä saunamökissä. Uteliaita ja ilahtuneita kävi paikalla sitäkin enemmän. Saunan sanottiin sopivan erinomaisen hyvin helsinkiläiselle joulutorille.

Etenkin itsenäisyyspäivänä koko historiallisen keskustan alue veti ennätysmäärän ihmisiä ihastelemaan valaistua ja satavuotiaan Suomen itsenäisyyttä juhlivaa Helsinkiä.

Helsingin historiallinen keskusta, Torikortteleiden alue, ja Senaatintorin Tuomaan Markkinat olivat tänä jouluna Helsingin joulun keskipiste. Vanha keskusta on nyt remontoitu, kunnossa ja erityisen kaunis. Tuomaan Markkinat on vakiinnuttanut paikkansa Helsingin joulussa ja monen helsinkiläisen jouluperinteenä. Jokainen on voinut löytää joulutorilta juuri oman viehättävän palansa: toiselle se on käsityöläisten tuotteiden ostamista tai glögin siemailua Ruokapihalla; toiselle karusellikierros, kuoroesityksestä nauttiminen tai löylyt joulusaunan lämmössä.

Kiitos kävijöille, myyjille ja kaikille joulutorille ihanan tunnelman luoneille!