Puhtaita makuja joulupöytään

Tuomaan Markkinoiden ruokamyyjiltä löydät antimia perinteiseen ja moderniin makuun – lahjaksi tai joulupöytään. Osa herkuista on saatavilla Etelä-Suomessa ainoastaan Tuomaan Markkinoilta. Poimi tästä suositukset torilta löytyvistä marja-aarteista juustoihin ja leivonnaisiin.

 

Sesonkiherkut maukkaampaan jouluun

Herkkurysä tuo Kuusamossa pakattuja porotuotteita juhlapöytään. Huippulaadukasta ja eettisesti tuotettua niittykaritsan lihaa löydät myös Kalliomäen tilan mökistä. Kuivalihakundi valmistaa maukasta kuivalihaa kotimaisista raaka-aineista suurella sydämellä. 

Lasses Fiskiltä löydät joulupöytään omassa kalajalostamossa valmistetut purkitetut silakkatuotteet, savukalat, graavit ja muut kalatuotteet. Raaka-aineet saadaan puhtaista Ahvenanmeren vesistä. Sahlgrenskalta löydät lisäksi perinteiset joulukalat eli silakat ja sillit kauniissa lasipurkeissa. Kalakukkoihin erikoistunut Irene Partanen tuo torille mualimankuulut kalakukot ja muita herkullisia paistoksia.

Kesän marjasadon herkkuja joulupöytään myyvät muun muassa Pajun Puutarha ja Piian herkut. Puhtaan luonnon makuja pääsee maistelemaan Vavesaaren ja Heinäsaaren tilan perinteikkäissä tuotteissa. 

Miltä kuulostavat esimerkiksi glögi- tai sahticheddar? Juuston ystävien ehdoton suosikki on täyteläinen ja pehmeä Jukolan Cheddar. Tilan aamumaidosta valmistettua juustoa haetaan joulupöytään markkinoilta läpi joulukuun. Kokeile juustojen seuralaiseksi suosittua Murtomaan Hermannin näkkäriä

 

Unituoreet lämpimäiset mukaan tai paikan päällä herkuteltavaksi

Markkinoilla tuoksuvat paistetut karjalaiset perinneherkut, kun Kotileipomo Anna-Liisa Sorsa ja Matkaleipomo Tuula Pulkkinen ovat jälleen joulutorilla helpottamassa pikkunälkäistä markkinavierasta. Myös Hardomin Leipä myyn kauden herkkuja saaristolaisleivästä joululimppuun ja pullakransseista piparkakkuihin. 

Käsintehdyistä ja vegaanisista leivonnaisistaan tunnettu Ravintola Saras tarjoaa suosittujen munkkien lisäksi myös taatelikakkua, mallaslimppua, konjakkisinappia ja kirsikkaglögiä. Kokeile myös Blondie Bakesin amerikkalaisia kodin herkkuja, jotka huokuvat nostalgiaa ja tuovat mieleen lämpimiä muistoja. ProLocaliksen pientuottajamökit tuovat torille vaihtuvia kauden ruokaherkkuja, ja loppuviikosta tarjolla on muun muassa marenkia ja muita leivonnaisia.

 

Tuoreita ja suussa sulavia makeisia 

Maistuisiko kaura-mustikka-raakasuklaa, jättimäinen pipari-suklaalevy tai Ruby-konvehtirasia? Valikoiman uniikkeja suklaita löydät Kultasuklaan kojusta! Myös Koskenpään herkulta nappaat pukinkonttiin käsintehdyt makusuklaat, toffeet ja marmeladit. Kotimaisia, lisäaineettomia ja käsintehtyjä toffeita ja karkkeja löydät muun muassa Gopalan ja Makeistehdas Makeidonin puodista. Myös Kanelimamman valurautapannulla valmistettu ja kauniilla kiiltokuvalla kääritty toffee sopii oivallisesti lahjaksi.

Hemmottele suu makiaksi hunajalla – Stadin tarhaajat ja hunajafrendit tarjoavat kaupunkilaisille todellista lähiruokaa eli eri kaupunginosissa sijaitsevista pesistä kerättyä hunajaa. Myös orimattilalainen Suomen Luontolahjat myy herkullista hunajaa mausteineen.

Torilla kannattaa virkistäytyä myös lämpimällä juomalla. Markkinoiden lukuisten glögijuomien lisäksi Suomen paahtimoiden parhaimmistoon lukeutuvat Lehmus Roastery, Kaffa Roastery sekä Johan & Nyström tuovat täyteläisiä paahtoja torilla nautittavaksi ja pukinkonttiin vietäväksi. Kahvin lisäksi torilla pääsee maistelemaan myös erikoisempia kombucha-makuja. Abendsteinin perhe taas tarjoilee paahdettujen kastanjoiden lisäksi juotavaa suklaata. Vegaanin kannattaa poiketa Aito Kaslinkin tuvassa taivaallisella kauramaitokaakaolla. 

 

Tuomaan Markkinat ovat auki vielä tämän viikon sunnuntaihin 22.12. asti. Toimi äkkiä, sillä näillä markkinoilla nopeat syövät hitaat!