Tomasmarknaden öppnar på Salutorget på lördag

Helsingfors julsäsong inleds på lördag den 27 november, när Tomasmarknaden öppnar tillsammans med Alexandergatans julgata. Jultorget håller öppet på Salutorget varje dag till den 22 december. På programmet står också cirkusnummer och musikuppträdanden.

Tomasmarknaden samlar åter ihop mer än 100 hantverkare och småproducenter som säljer ansvarsfullt producerade present- och matprodukter. Totalt 11 restaurang- och kaféaktörer serverar sina delikatesser på restauranggården som breder ut sig på torget runt Havis Amanda. På grund av den pågående renoveringen av Senatstorgets belysning ordnas marknaden undantagsvis på Salutorget.

”Tomasmarknaden är, tillsammans med julgatan, hjärtat av julen i Helsingfors. Utöver att marknaden skapar glad julstämning, erbjuder den också möjligheter att köpa ansvarsfullt producerade produkter direkt från tillverkarna”, säger borgmästare Juhana Vartiainen.

Man kan också stöta på glädjande musik- och cirkusnummer mitt i marknadens julvimmel. Cirko – centrumet för nycirkus överraskar med skickliga nycirkusnummer, och det utlovas också mångsidiga musikuppträdanden. Program ordnas dagligen på restauranggården.

Familjens minsta får njuta av den traditionella karusellen samt av vårt nya mobilspel, Julmysteriet. Julmysteriet spelas tillsammans med föräldrarna. I spelet får man hjälpa tomten Tohelo klara av sina julbestyr och samtidigt lära sig om julens historia i Helsingfors. Spelet har tagits fram i samarbete med Helsingfors stadsmuseum, och man får spela avgiftsfritt under hela marknadstiden på adressen joulumysteeri.fi.

Tomasmarknaden är ett ansvarsfullt julevenemang och dess miljöeffekter utvärderas med hjälp av certifikatet Ekokompassen. På Tomasmarknaden fäster vi särskild uppmärksamhet vid coronasäkerheten. Marknadsområdet har planerats så att det är så luftigt och rymligt som möjligt, och arrangörerna önskar att kunderna utnyttjar marknadens långa öppettider fullt ut. Vi fäster också särskild uppmärksamhet vid hygien och städning.

Tomasmarknaden håller öppet på Salutorget i Helsingfors 27.11–22.12.2021 må–to kl. 11–19 och fre–sö kl. 10–20. På självständighetsdagen 6.12 håller marknaden undantagsvis öppet kl. 11–16. Inträdet till marknaden är fritt.