Den mångsidiga Tomasmarknaden börjar på fredag

Tomasmarknaden sätter guldkant på julsäsongen med ett mångsidigt program under hela marknadstiden. Nästan 100 produktförsäljare och över 20 café- och restaurangentreprenörer sprider julstämning med sitt utbud. Försäljare med veckoplatser skapar variation i produktutbudet.

Ett stort antal hantverkare och små producenter från hela Finland säljer hållbara alternativ till massproducerade klappar och pynt under Tomasmarknaden på Senatstorget i Helsingfors. Restaurangområdet och delikatessområdet utgör marknadens stämningsfulla hjärta där man kan avnjuta säsongens smaker och också köpa alkoholhaltiga drycker.

Varierande program höjer julstämningen

I det breda programutbudet finns föreställningar och upplevelser som höjer både julstämningen och humöret i decemberstressen. Jultomten och tomtemor besöker marknaden och det blir levande musik med bland annat positivspelare, kören ZinZingen och duon Soiva Joulukortti. Brittiska arméns musikkår British Army Band Sandhurst spelar traditionella julsånger söndagen den 10 december kl. 12 och 14.

Försäljarna ordnar arbetsdemonstrationer där besökarna bland annat kan uppleva glasblåsning och kastanjerostning och se metallföremål smidas i ljuset av lågorna.

Tomasmarknaden är ett hållbart julevenemang

Tomasmarknaden satsar på hållbar utveckling och hållbar julshopping. Marknadens miljökonsekvenser bedöms med hjälp av certifikatet Ekokompassen. Tomasmarknadens försäljare och livsmedelsföretag har valts ut med betoning på hållbar produktion och verksamhet. Försäljningsstånden värms och karusellen drivs med förnybar energi.

Tomasmarknaden på Senatstorget i Helsingfors är öppen 1–22.12.2023 söndag–torsdag kl. 11–19 samt fredag–lördag kl. 11–20. Inträdet till marknaden är fritt. På självständighetsdagen den 6 december avslutas studenternas fackeltåg på torget, och på luciadagen den 13 december avgår luciatåget från torget.