Tomasmarknaden presenterar över 100 småproducenter, hantverkare och livsmedelsaktörer på den vackraste julmarknaden i Helsingfors

Den traditionella julmarknaden ordnas åter på Senatstorget 5–22.12. Många åtgärder vidtas för att trygga att arrangemangen är ansvarfulla och coronatrygga.

Helsingfors äldsta och vackraste julmarknad som ordnas utomhus, Tomasmarknaden, samlar 93 inhemska hantverkare och småproducenter och 15 restaurang- och caféaktörer till Senatstorget. På marknaden kan besökarna göra trevliga juluppköp och njuta av julstämningen med den traditionella hästkarusellen och de värmande säsongsdelikatesserna, som smakar gott också hemma. På grund av coronasituationen ordnas inget kompletterande program på marknaden i år.

Inhemska gåvor och säsongsdelikatesser för alla

Tomasmarknadens säljare och livsmedelsaktörer har valts ut med särskild betoning på ansvarsfulla produktions- och verksamhetsmetoder. Därför erbjuder marknaden ett hållbart alternativ till massproduktion av present- och dekorationsartiklar. På marknaden medverkar både nya och välbekanta aktörer.

Säljarna på marknaden är främst små inhemska och lokala aktörer. I utbudet finns bland annat inhemska ostar av småproducenter, fiskdelikatesser, sylter, olika sorters senap och mycket annat till julbordet. Bland julklappstipsen finns till exempel hantverksmässigt tillverkade sötsaker, naturkosmetika, smycken och accessoarer av återvinningsmaterial och yllesockor, mössor och andra handstickade varma plagg.

På Tomasmarknaden får besökarna äta gott på restaurang- och cafégårdar som finns utomhus. I utbudet betonas ekologisk och närproducerad mat samt vegetarisk och vegansk kost. Besökare kan också ta med sig maträtter hem. Juldelikatesser och värmande vinterdrycker introduceras på marknaden bland annat av Runar & Version, som väckte förtjusning redan på Senatstorgets sommarterrass, Blinis & Bubbles by Valkoinen Sali, restaurang Muru som satsar på tryffel på sin meny, restaurang Skörd som endast använder inhemska ingredienser och av Nolla, som inte ger upphov till något avfall i sin verksamhet.

Ansvarsfull och trygg julstämning

På Tomasmarknaden månar vi särskilt om att marknaden är trygg för alla. Marknadsområdet på Senatstorget har planerats så att det är luftigare och rymligare än någonsin, så att det blir lättare att hålla säkerhetsavstånden. Dessutom ordnas inget kompletterande program, som skulle kunna ge upphov till stora, tillfälliga ansamlingar av besökare. Arrangörerna önskar att kunderna utnyttjar marknadens långa öppettider fullt ut och kommer till marknaden under lugnare tidpunkter, till exempel på vardagar, om det är möjligt. Försäljningsstugorna har skyddats med plexiglas och besökarna uppmanas använda mask. Torget städas effektiviseras, handsprit finns att få på många ställen, och på torget finns också möjlighet till handtvätt.

Tomasmarknaden är ett ansvarsfullt julevenemang och dess miljöeffekter utvärderas med hjälp av certifikatet Ekokompassen. I Tomasmarknadens restaurangverksamhet används endast biologiskt nedbrytbara kärl, och alla aktörer på marknaden försöker begränsa avfallsmängderna till ett minimum och källsorterar allt avfall. Förnybar energi används för att värma upp försäljningsstugorna och driva karusellen. Tomasmarknaden gör dessutom goda gärningar tillsammans med marknadens partner. Till exempel försäljningsintäkterna från Fazer Aito Puurotupa, som serverar vegansk havregrynsgröt, doneras till klimatarbetet.


Bild: Jussi Hellsten