Tomasmarknaden skapar julstämning på Salutorget

I år ordnas Tomasmarknaden undantagsvis på Salutorget i Helsingfors. Marknaden börjar den 27 november, då över 100 småproducenter och restaurangaktörer öppnar sina försäljningsstugor på Salutorget och kring Havis Amanda.

Tomarsmarknaden är Helsingfors mest traditionsrika julmarknad utomhus. I år samlar marknaden cirka 100 hantverkare och småproducenter och 11 kafé- och restaurangaktörer till Helsingfors historiska centrum. På grund av den pågående renoveringen av belysningen på Senatstorget ordnas marknaden undantagsvis i en havsnära atmosfär på Salutorget.

Tomasmarknaden breder sig också ut till Blomstertorget kring statyn Havis Amanda. Marknaden öppnar den 27 november, samtidigt med invigningen av julgatan på Alexandersgatan, och stänger den 22 december. Tomasmarknaden bjuder således på möjligheter till julshopping och säsongens delikatesser varje dag i nästan en månads tid.

Lokalt producerade julklappar och delikatesser för alla smaker

På marknaden säljer småproducenter och lokala aktörer sina egna, hållbara och ansvarsfulla produkter. Till julbordet erbjuder de bland annat inhemska fiskdelikatesser, sylter och senap. Bland julklappstipsen finns till exempel hantverksmässigt tillverkade sötsaker, smycken och naturkosmetika samt yllesockor, mössor och andra handstickade varma plagg.

I utbudet av mat på Tomasmarknaden betonas ekologisk och närproducerad mat samt vegetarisk och vegansk kost. Besökare kan också ta med sig maträtter hem. Juldelikatesser på marknaden introducerar bland annat cocktailbaren Runar som serverar hantverksmässigt tillredd glögg, Baobao som toppade terrassäsongen i sommar men som nu bjuder på julsmaker, Haapasalon Hatsapurit som bakar ostbröd i Puumala och restaurang Nolla som utlovar noll avfall i sin verksamhet.

Karusell och Julmysteriet för hela familjen

Julmarknaden bjuder barnfamiljer på den traditionella karusellen, som är jultorgets hjärta, och det nya mobilspelet Julmysteriet, avsett för barn i åldern 5–10 år. Genom spelet som spelas via Tomasmarknadens webbplats får barnen veta mer om julens historia i Helsingfors och om huvudstadens historiska centrum på ett roligt sätt. Mobilspelet spelas i Salutorgets omgivning och det genomförs i samarbete med Helsingfors stadsmuseum. Både karusellen och Julmysteriet är avgiftsfria.

Julstämning på ett hållbart och tryggt sätt

Tomasmarknaden är ett ansvarsfullt julevenemang och dess miljöeffekter utvärderas med hjälp av certifikatet Ekokompassen. I restaurangverksamheten på marknaden används endast biologiskt nedbrytbara kärl, och alla aktörer på marknaden försöker begränsa avfallsmängderna till ett minimum och källsorterar allt avfall. Förnybar energi används för att värma upp försäljningsstugorna och driva karusellen.

På Tomasmarknaden fäster vi särskild uppmärksamhet vid coronasäkerheten. Marknadsområdet har planerats så att det är så luftigt och rymligt som möjligt, och arrangörerna önskar att kunderna utnyttjar marknadens långa öppettider fullt ut. Vi fäster också särskild uppmärksamhet vid hygien och städning.

Tomasmarknaden håller öppet på Salutorget i Helsingfors 27.11–22.12.2021 må–to kl. 11–19 och fre–sö kl. 10–20. På självständighetsdagen håller marknaden undantagsvis öppet kl. 11–16. Inträdet till marknaden är fritt.

Bild: Jussi Hellsten