Den omtyckta Tomasmarknaden återvänder till Senatstorget

Efter några exceptionella år är Tomasmarknaden tillbaka på Senatstorget från och med den 1 december. Förutom alla julklappsförsäljare deltar i år rekordmånga delikatesstillverkare, caféer och restauranger.

Tomasmarknaden, som ordnats sedan mitten av 1990-talet, är Helsingfors anrikaste julmarknad utomhus. I år deltar nästan 90 hantverkare och småproducenter och mer än 20 delikatessförsäljare, caféer och restauranger. Enligt allmänhetens och försäljarnas önskemål återvänder marknaden till Senatstorget efter de exceptionella åren med coronaviruspandemin och renoveringen av belysningen på Senatstorget. Marknaden börjar den 1 december och avslutas den 22 december.

Försäljarnas utbud delas in tematiskt

I år delas marknaden in enligt försäljarnas utbud. Delikatesser och mat finns placerade längs en egen marknadsgränd och andra tematiskt grupperade gåvor och hantverksprodukter längs sina gränder. Indelningen gör det lättare för besökarna att få en överblick över utbudet.

Liksom tidigare är försäljarna små producenter och lokala aktörer som säljer hållbara produkter. Både nya och gamla försäljare deltar. För julbordet erbjuder de bland annat inhemska fiskdelikatesser, honung och senap. I julklappspaketen passar till exempel handgjorda karameller, smycken och naturkosmetika, yllesockor, mössor och andra värmande accessoarer.

Juliga smakupplevelser och aktiviteter för hela familjen

I den stämningsfulla miljön på marknadsområdets delikatess- och restaurangområden kan man stanna upp en stund och njuta av julens smaker. På Tomasmarknaden finns ekologiska och lokala livsmedel och vegetarisk och vegansk mat – det går också att ta med portioner hem. Vid sidan av de välbekanta inslagen finns mycket nytt, bland annat Portaanperäs alkoholfria jordgubbsbubbel och Vallilas lörtsy-piroger med Helsingforstwist. I hjärtat av julmarknaden står Tivoli Sariolas traditionella karusell med trähästar till barnfamiljernas glädje. Den är gratis för besökarna. Den varma, hjärtliga julstämningen och mysiga pyntningen är en upplevelse för hela familjen. Vi informerar mer om programmet senare.

Hållbar julstämning 

Tomasmarknadens försäljare och livsmedelsföretag har valts ut med betoning på hållbar produktion och verksamhet. Marknaden är ett hållbart alternativ till massproducerade julklappar och pynt.

Även i år har den sociala hållbarheten betonats i valet av försäljare. På marknaden finns till exempel glöggbaren Omenasieppari <3 Kåska, som sysselsätter och avlönar personer i behov av särskilt stöd och strävar efter att minska ensamheten genom impact-arbete.

Marknadens miljökonsekvenser bedöms med hjälp av certifikatet Ekokompassen. Marknadens restauranger använder endast biologiskt nedbrytbara kärl, och avfallet minimeras och sorteras. Försäljningsstånden värms och karusellen drivs med förnybar energi.

Tomasmarknaden på Senatstorget i Helsingfors är öppen 1.12–22.12.2022 måndag–torsdag och söndag kl. 11–19 samt fredag–lördag kl. 11–20. På självständighetsdagen den 6 december avslutas studenternas fackeltåg på torget, och på luciadagen den 13 december avgår luciatåget från torget. Inträdet till marknaden är fritt.

Bild: Kim Öhman