Vastuullisuus ja esteettömyys

Vastuullisia joululahjoja

Tuomaan Markkinat tuo Helsingin ydinkeskustaan 80 kotimaista alkutuottajaa ja pienkäsityöläistä, joiden ainutlaatuiset tuotteet ovat vastuullinen vaihtoehto massatuotantona valmistetulle lahja- ja koristetavaralle. Lahjoja löytyy jokaiselle käsityönä valmistetuista leluista ja kynttilöistä pientuottajien ruokalahjoihin. Markkinoiden myyjät on valikoitu korostaen korkeaa laatua, kotimaisuutta ja ekologisuutta sekä raaka-aineissa, valmistusprosessissa että pakkaamisessa. 

Tuomaan Markkinat on mukana MyHelsingin Think Sustainably -palvelussa ja sen ympäristövaikutuksia arvioidaan Ekokompassi-sertifikaatin kautta.

Puhtaita makuja

Joulutorin ravintolapihalla korostuvat luomu ja lähituotetut raaka-aineet sekä reilun kaupan tuotteet. Markkinoiden ravintolatoimijat on valikoitu huomioiden kasvis- ja vegaaniset vaihtoehdot sekä muut ruokarajoitteet.

Lämpöä ja valoa ekologisesti

Tuomaan Markkinoiden mökit ja oleskelutilat lämmitetään sähkölämmittimillä. Tapahtumassa käytetään ekosähköä, ja kaikki markkinoiden valaistuksessa käytettävät lamput ovat energiatehokkaita ledvaloja.

Tehdään hyvää

Tapahtuman kävijät voivat muiden ostostensa ohessa hankkia joululahjan vähävaraiselle perheelle, jonka Helsingin sosiaalitoimi toimittaa edelleen apua tarvitsevalle. Kaslinkin Aito -puurotuvan myyntivoitot lahjoitetaan Protect Our Winters (POW) -säätiölle, ja jokainen jaettu Jaffa-joulutervehdys kartuttaa Hope ry:lle lahjoitettavaa hyväntekeväisyyspottia. Lahjojen paketointi onnistuu keskiviikkoisin Suomen Punaisen Ristin paketointipisteessä, jonka kautta kerätyt paketointimaksut lahjoitetaan SPR:n kriisityöhön. Tuomaan Markkinoiden myyjillä on mahdollisuus lahjoittaa 22.12. ylijääneet tuotteet Hurstin joulukeräykseen, jonka kautta ne päätyvät vähävaraisten joulujuhlaan Messukeskukseen. 

Kierrätys, uusiokäyttö ja logistiikka

Torilla käytetään pelkästään biohajoavia kertakäyttö- ja maistatusastioita. Kauden kuumat juomat voi nauttia myös Laplandia-baarissa myynnissä olevasta Tuomaan Markkinoiden emalimukista tai omasta kestokupista. Ruokahävikin vähentämiseksi toimijamme keskittyvät muutamiin tarkkaan mietittyihin ruoka-annoksiin. Osalla Tuomaan Markkinoiden ravintoloista on käytössä ResQ Club -applikaatio, jonka kautta kuka tahansa voi pelastaa myymättä jäänyttä ruokaa. Koska kaikki ruokailuastiat ovat biohajoavia, kerätään torilla biojätettä. Torin ainoat sekajäteastiat sijaitsevat WC-tiloissa. Biojätteen lisäksi tapahtuman toimijat lajittelevat  lasin, muovin, puun, metallin, keräyskartongin, paperin ja pahvin. 

Tuomaan Markkinoiden materiaalihankinnoissa, opasteratkaisuissa ja aluesuunnittelussa kiinnitetään huomiota materiaalien uudelleenkäytettävyyteen. Somistuksessa suositaan käytettyjä materiaaleja sekä vuokrattuja rakenteita ja laitteita. Tuomaan Markkinoiden karuselli saapuu tänä vuonna ilahduttamaan kävijöitä Hollannin sijaan Suomen Turusta, jolloin rahdin aiheuttamat päästöt pienenevät huomattavasti. 

Hyvää joulua jokaiselle

Joulun riemu ja rauha kuuluvat kaikille iästä, etnisestä tai kansallisesta alkuperästä, kansalaisuudesta, kielestä, uskonnosta, terveydentilasta, vammaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Siksi jokainen on tervetullut Tuomaan Markkinoille juuri sellaisena kuin on. Tuomaan Markkinat on syrjinnästä vapaa tapahtuma, ja edellytämme koko henkilökunnalta, tapahtuman kumppaneilta ja alihankkijoilta sitoutumista tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteisiin.

Turvallisuus 

Tapahtuma ja sen turvallisuussuunnitelma koordinoidaan tiiviissä yhteistyössä viranomaisten ja turvallisuusalan ammattilaisten kanssa. Mahdollisissa ongelmatilanteissa kuten onnettomuuden tai sairaskohtauksen sattuessa tai mitä tahansa epäsopivaa käytöstä huomatessa kehotamme kääntymään lähimmän turvallisuushenkilön puoleen. Markkinoiden turvatiimin jäsenet ovat ensiaputaitoisia.

Saavutettavuus ja esteettömyys

Suosittelemme saapumaan tapahtumaan kävellen, pyöräillen tai käyttäen julkista liikennettä. Lähin metropysäkki on Helsingin yliopisto, ja raitiovaunut 2, 4, 5 ja 7 pysähtyvät Senaatintorin pysäkillä. Senaatintori sijaitsee HSL:n A-vyöhykkeellä. Senaatintorille pääsee myös kävellen Rautatieasemalta 10 minuutissa. Pyöräparkit löytyvät torin kirkon ja Aleksanterinkadun puoleisilta reunoilta. Julkisen liikenteen reittiohjeet löydät verkosta osoitteesta www.hsl.fi.

Kiinnitämme erityistä huomiota Tuomaan Markkinoiden esteettömyyteen ja kehitämme jatkuvasti markkinoiden palveluita entistä paremmin saavutettaviksi. Markkina-alueen sisääntulokohdista Senaatintorin kulmissa ja torin keskiosassa Aleksanterinkadun puolella löytyvät suojateiden kohdalta loivennetut kynnykset. Sisäravintolan ovella on kiinteä ramppi. Ravintolapihan keskellä sijaitsevat katetut istuskelukatokset eivät valitettavasti ole esteettömät, mutta ravintolapihalla sijaitsee pyörätuolilla liikkuville sopivan korkuinen pöytä. Inva-WC:t löytyvät tapahtuma-aukiolta ja ravintolapihalta, ja niissä on lastenhoitotasot. Huomioimme myös Vessapassin käyttäjät.  Lähin taksiasema on Unioninkadulla Tuomiokirkon kohdalla (pl. 6.12. jolloin Unioninkatu suljettu).
Esteettömyyskartta torista löytyy täältä.

Avajaispäivän 6.12. klo 14.00 Kauneimmat joululaulut -tilaisuus on tulkattu viittomakielelle.